2010-03-30 11:49:50• hírek • Szatmár.ro

Húsvéti műsorkínálat az MTV-től

Bár külön tanulmányt érdemelne, hogyan lett nyuszis ünnep a húsvétból, borongás helyett inkább az ünnep eredetével, a húsvét jelentésével és jelentőségével ismerteti meg nézőit a hétvégén a köztévé.

Nagypénteken (április 2.) az m2-n láthatják a nézők az Áldott szép Húsvétnak gyönyörű ideje című műsort (19.30) Kereszt út - Virágvasárnaptól Fehérvasárnapig című 50 perces filmet. Dessewffy Zsuzsa és Czigány Zoltán az idei ünnepre összeállított műsora kifejezetten azoknak a nézőknek készül, akik ünneplik ugyan a húsvétot, de már nem ismerik az eredetét. Az elgondolkodtató film az irodalom, a képzőművészet és a zene útján olyan szakértők segítségével követi végig a Nagyhét történetét, mint Mojzer Mikós művészettörténész, Jankovics Marcell rendező, író, Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató és Dávid Katalin művészettörténész. A műsorban gyermekkori húsvéti élményeiről mesél Szvorák Katalin, Markó Iván, Czigány György, Péreli Zsuzsa és Tolcsvay László, Bangó Margit, Csukás István és Szőnyi Zsuzsa. Jankovics Marcell vezetésével, melyből az ünnep vallási, néprajzi és művelődéstörténeti elemeit ismerhetik meg. Nem sokkal később, este 9-től pedig az m1 vetíti a

Szombaton, április 3-án 15.15-től vetíti az m2 a Mindentudás Egyeteme 2002-es epizódját, amelyben Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek tart előadást az ünnepről. A műsor után Béres Ilona előadásában hallgathatják meg a nézők Kosztolányi Dezső Húsvét című versét.

Húsvéthétfőn, április 5-én 12 órától Musica Hungarica címmel vetíti az m2 a Voces Aequales énekegyüttes műsorát a Nagyhét liturgikus zenéiből. Gregorián és reneszánsz művekből összeállított előadásukat Molnár György „Hangos Húsvét napján..." című dokumentumfilmje követi a húsvéti egyházi szertartásokról és az egyes tájegységekre jellemző népszokásokról (13.55).


Voces Aequales - együttes
Voces Aequales - együttes


Az ünnep napjaiban értékes filmeket is láthatnak a Magyar Televízió  nézői. Péntek este az m1 A remény útja című Oscar-díjas filmet vetíti (22.40) egy Svájcban szerencsét próbáló török családról, az m2 pedig a négy vak ember sorsát követő Vak szerelmek című Cannes-i díjnyertes szlovák dokumentumfilmet mutatja be 23 órától.

Az m1-en szombaton debütál az MTV természetfilmes műhelyének munkáját bemutató Pro natura című sorozat (14.40), a szombati adásában (15.35) pedig Molnár György rendezővel ismerkedhetnek meg a nézők. A nemzeti főadó este a Miss Daisy sofőrje című amerikai filmvígjátékot vetíti (21.45), majd az Őszi kertek című filmszatírát egy bukott miniszterről (23.35). Az m2 szombat este Illényi Katica 2007-es zeneakadémiai előadását, a Tavaszi koncert első részét mutatja be (22.45) és Molnár György Kosztolányi műve alapján készült A rossz orvos című filmjét (23.45). Hogy volt?

Vasárnap Puskás Ferencre emlékeznek a Hogy volt? vendégei az m1-en (14.15), este ugyanitt a Játék és szenvedélyIda regénye című tévéfilmet vetíti két részben (16.15-től), majd Illényi Katica koncertjének második része (22.00) után A pillangó megrebbenti szárnyát című francia filmet Audrey Tautou-val a főszerepben. című film látható Ralph Fiennes-szal és Cate Blanchett-tel a főszerepben (21.00). Vasárnap délután az m2 a Gárdonyi Géza műve alapján készült


A pillangó megrebbenti szárnyát - című filmb
A pillangó megrebbenti szárnyát - című film


Hétfőn az m1 Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmalkotását vetíti (13.10), majd este a Maradok hűtlen híve című amerikai filmvígjáték után az idei Berlinale filmfesztiválról mutatja be Rieger Johanna riportfilmjét. Az m2 húsvéthétfőn a Csillagvitéz című bábjátékot vetíti reggel 9-től és kora este a Szabó Magda művéből készült mesejátékot, a Tündér Lalát (19.15). Ugyanitt később a Jane Eyre című romantikus film látható 22.10-től.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: